Водорості Норі – Корисні властивості і виробництво, види і сорти

Водорості Норі – Корисні властивості і виробництво, види і сорти

Приготувати суші і роли не складно, головне в цій справі правильно підібрати якісні інгредієнти і дотримуватися технології приготування цього східного ласощі. Сьогодні ми зупинимо свою увагу на такому продукті, без якого практично неможливо створити відмінні роли і суші. Йтиметься про морської водорості під назвою норі.

Цей продукт нагадує лист чорного паперу. Є дуже популярним інгредієнтом в східній кухні. Зазвичай випускається у вигляді тонких хрустких листів із сушених спресованих морських червоних водоростей роду Порфіра (Porphira). Процес виготовлення нагадує метод виготовлення паперу.

Універсальний продукт, який часто використовується в багатьох блюдах, серед них суші і роли, рагу, салати, супи.

Склад і корисні властивості норі

Состав нори

Морські водорості норі мають серйозним живильну дію і цінними речовинами для здоров’я, включаючи мікро і макроелементи, антиоксиданти, жирні кислоти DHA і омега-3, йод, вітаміни A, B6, B12 і C, E і K і важливі мінерали, такі як фолієва кислота , залізо, цинк, магній, калій і натрій.

У чому користь для здоров’я:

  • натрій необхідний організму для правильного функціонування нервів і м’язів, а також для підтримки нормального кров’яного тиску;
  • омега-3 жирні кислоти, такі як DHA сприяє правильному розвитку системи і підтримує мозку і зору здоров’я нервової;
  • вітамін К служить антикоагулянтом і захищає від згортання артеріальної крові, тим самим дозволяючи крові вільно текти до серця, легким і мозку;
  • тирозин і йод сприятливо впливають на роботу щитовидної залози, яка виробляє дуже важливі для життєдіяльності людини гормони; підвищують імунітет, знижують показники шкідливого холестерину.

Рекомендується вживати норі при серцево-судинних захворюваннях. Через високу живильну цінність і низькою калорійністю вони дуже корисні під час дієти при схудненні.

Енергетична цінність норі (100 гр):

  • Калорійність – 349 ккал;
  • Білки – 46,1;
  • Жири – 0,1;
  • Вуглеводи – 41.

Але слід враховувати і те, що є і ряд протипоказань до їх вживання. Їх не рекомендують вагітним жінкам і людям з непереносимістю йоду.

Які є сорти норі?

Водоросли нори

Нори бувають 4 сортів, які поділяють в залежності від якісних характеристик:

  • А (вищої якості). Листи цього сорту пластичні і міцні, мають рівну структуру з золотим відливом. Цей сорт має пластичні листи, які не ламаються під час закручування, з цієї причини саме їх вибирають для приготування рол.
  • Сорти Б і С, Д відрізняються від А за колірною гамою, нерідко вони розламуються і кришаться при згортанні.

Аналогічна класифікація є з позначкою в англомовному варіанті: «Gold», «Silver», «Red» і «Green».

Gold – найбільш якісний сорт. Сорти Silver, Red і Green нижче за якістю.

Таблиця сортів норі

Маркування Зовнішній вигляд Призначення
По кольору Літерне позначення
Gold A Блискуча поверхня з золотистим відтінком і рівним краєм, без дефектів.

Норі сорти «Голд» міцні, але еластичні. Чи не рвуться при загвинчування ролів, тому ідеально підходять для цієї страви.

Для ролів і суші.
Silver B Сорт практично не відрізняється від вищеописаного виду, але поступається за якістю. Край не зовсім рівний, на поверхні є невеликі дірочки і отвори. Поверхня сіруватого відтінку. У подрібненому вигляді підходять для супів і салатів.
Red C Мають червонуватий відтінок. Лист нерівний, з дефектами, неоднорідною структурою. Нори «Ред» також широко застосовуються для салатів і супів. У ролах лист складно пережовується.
Green D Пласт зеленуватого відтінку, що не еластичний з численними дефектами. Є відчуття «гумовою» текстури. Як приправ і спецій.

Як вибрати норі для суші?

Щоб вибрати кращі листи норі рекомендуємо дотримуватися простих правил:

  • Вибирати слід сорту «А» ( «Gold»). Якісні листи мають рівномірну шорсткість, рівний колір, без наявності дірочок і потемніння. Краї повинні бути рівними.
  • Проведіть тест на гнучкість. Прокрутіть упаковку: якісні листи збережуть свою еластичність і не раскрошатся.
  • Візьміть невеликий кломтік норі і спробуйте його на смак. Якщо він гумовий і нагадує жевачку – це низькоякісний товар. У хороших норі приємна консистенція, свіже морське запах і солонуватий рибний смак.

Після відкриття упаковки, необхідно використовувати всі листи відразу. У разі якщо вони залишаються їх слід зберігати у вакуумній упаковці в затемненому місці. Не можна піддавати впливу високої вологості. Тоді вони не втратять свою еластичність протягом тривалого часу.

Кілька цікавих фактів про норі

Вперше згадки про морських водорослх норі датуються VIII століттям до нашої ери. Тоді вони були у вигляді пастоподібної маси, і тільки через деякий час вони стали виглядати так, як ми звикли.

Дуже давно водорості норі були своєрідною платою імператорам і сприймалися як оподатковуваний товар, це згадується в кодексі Тайхо.

Нори в Японії можна знайти трьох видів:

  • пластинки сушених водоростей квадратної форми зі стороною 25 см під назвою норі-макі: їх використовують в процесі приготування рисових кульок, різноманітних десертів та власне суші;
  • ава-норі – перетерті зелені водорості, які використовуються в якості ароматної приправи до кулінарних шедеврів японської кухні;
  • смажені яки-норі є добавкою в другі страви, різноманітні супи та закуски.

Відомі сушисти перш ніж використовувати листи норі прогрівають їх над несильним вогником. Така хитрість займає мінімум часу і обдаровує водорості більш насиченим ароматом і смаком.

Спробуйте смачні суші і роли

Випробувати справжній смак якісних норі в поєднанні з іншими інгредієнтами японської кухні можна замовивши суші на сайті ресторану Watatsumi. Просто додайте потрібні позиції меню в кошик і вкажіть ваш телефон і адресу. Після цього з вами зв’яжеться наш важливий менеджер для уточнення деталей.

Оцініть всі переваги високого сервісу і смачних страв від наших кухарів. Ми використовуємо норі найвищої якості., Щоб наші роли змогли здивувати вас своїм вишуканим смаком. Ми пропонуємо замовити суші і роли з доставкою в усі райони Києва.

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *