Правильний рис для суші: як варити і готувати?

Правильний рис для суші: як варити і готувати?

Японська кухня подарувала світові ролі і суші, які знайшли своїх прихильників у всіх куточках світу. Страви формуються досить щільно, так щоб начинка надійно трималася на тонкій рисової основі. Тому дуже важливо знати як правильно вибрати і варити рис для суші. З нашими порадами ви станете справжнім майстром, адже здивувати близьких і друзів так легко!

Прийшовши в супермаркет, відразу відійдіть від полки з пропареним або шліфованої довгим рисом. Він створений для розсипчастого гарніру і плову, але абсолютно не підходить для ролів. Головна особливість рису для суші – високий вміст клітковини. Така крупа добре розварюються, але при цьому чітко видно кожне зернятко.

Вибір правильного рису

Вибір рису – надзвичайно важливий крок до готування суши. Звичайно, їх можна замовити і насолоджуватися досконалим смаком, але якщо ви все ж вирішили створити ролі на власній кухні, записуйте поради.

Вибираємо рис, який можна правильно приготувати для ролів:

  1. Варто віддавати перевагу круглозерний видам. У них багато крохмалю, тому відварна крупа дозволяє сформувати міцні суші правильної форми.
  2. Оцініть органолептичними характеристиками: крупинки однакового розміру, а колір – білий без жовтизни.
  3. Високоякісна продукція має правильну форму, без дефектів, тріщин, лушпиння, деформованих крупинок. Зерна повинні бути однаковими за розміром.

Багатьох хвилює питання: чи обов’язково обирати спеціальний рис для суші? Якщо ви хочете уникнути проблем під час приготування (за умови, що все робити по інструкції), зазвичай так. Але ціна такого продукту значно вище в порівнянні зі звичайною крупою. З метою економії на домашній кухні можна приготувати звичайний круглозерний рис. Але варто вибирати сорти вищої категорії або вищої якості. Пам’ятайте: навіть дорогий довгозерний рис для японських страв не підходить, тільки круглозерний!

Як правильно промити рис для суші?

Рис для суші необхідно грамотно промити, ігнорування цього правила негативно відіб’ється на смаку страви. В Японії цей процес нагадує ритуал, без якого приступити до формування сашимі неможливо. Цікаво, що сушист початківець, який тільки прийшов на кухню, перший рік може займатися виключно цією справою. Рис потрібно акуратно мити 5-7 разів для видалення пилу, дрібних частинок сміття та іншого, поки вода не стане абсолютно прозорою. Зерна повинні бути кришталево чистими!

Після промивання, рис на годину залишають на ситі. Спливаючі зерна краще викинути: по суші-канонам вони вважаються неякісними.

Деякі кухарі впевнені, що очищаючи рис, потрібно змінити більше 10 вод. Звичайно, додаткове промивання не буде зайвим – робіть так, як вам підказує інтуїція. Але пам’ятайте: мінімум 5 разів! Це не складно, але вимагає витрат часу. Для кожного промивання використовують проточну холодну воду.

Як правильно варити рис?

Перекладіть чистий рис в великої не емальовану каструлю, на дні бажано розмістити силіконовий килимок – це не дозволить нижнього шару пригоріти. Сушисти перед варінням додають лист норі – блюдо огортає тонкий морський аромат. Перед закипанням води норі прибирають.

Інструкція, яка допоможе швидко і легко зварити крупу:

  1. Залийте зерна холодною водою в співвідношенні 1: 1, рівень води приблизно на “два пальця” вище рису.
  2. Поставте каструлю на середній вогонь і накрийте кришкою, піднімати яку не можна ні в якому разі. Варто залишити крупу накритою ще на 15 хвилин після приготування.
  3. Для варіння в середньому знадобиться 15-20 хвилин. Якщо рис пружний, а не кашоподібної консистенції – ви зробили все правильно!

Деякі сушисти додають трохи більше води, приблизно на одну п’яту (тобто 200 грам рису і 250 грам води), вибирають каструлю з товстим дном. Після закипання, варять на мінімальному вогні 15 хвилин. За цей час вода повністю всмоктується.

Під час приготування крупу не варто помішувати, адже відкривши каструлю вийде пар і рис стане непридатним для суші. Крім “закритої кришки” існує ще одне важливе правило: рис вариться без солі і приправ. Заправляється соусом після приготування.

Як приготувати заправку для рису?

Відповідно до класичної рецептури, для заправки використовують саке, але якщо його немає, підійде рисовий оцет. Пропорції: 2 столові ложки оцту, по 1 чайній ложці солі і цукру. Інгредієнти змішуються і трохи підігріваються. Готовий рис викладають в широку ємність, поливають соусом і швидко перемішують дерев’яною лопаткою. Ви напевно помітили, що під час приготування суші важлива кожна деталь. Це стосується і перемішування рису. Роблять це швидко, а рухи нагадують рубки або перекидання. Щоб рис добре блищав, його потрібно охолодити за допомогою віяла.

Досвідчені сушисти готують соус за таким рецептом (з розрахунку на 1 кг)

  • 180 мл рисового оцту;
  • 145 г цукру;
  • 45 г солі.

Якщо у вас є кухонні ваги, спробуйте таку заправку. За смаковими якостями вона не поступається соусу на основі саке. Зверніть увагу: при нагріванні всі інгредієнти повинні розчинитися.

Замовити суші і роли

Щоб поласувати смачними стравами японської кухні, приготованими з дотриманням всіх правил, просто зателефонуйте нам. Звичайно, смачні роли можна приготувати в домашніх умовах, але на це не завжди є час і бажання. Доставка суші – хороша можливість подарувати собі та друзям незабутній вікенд з першокласними азійськими стравами.

Сушисти нашого ресторану правильно вибирають, промивають і готують рис, а ще мають свої секрети щодо соусу. З таких «дрібниць» формується досконалий смак ролів. Спробуйте його вже сьогодні!

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *