Яка риба використовується для приготування суші?

Яка риба використовується для приготування суші?

Без риби суші втрачають унікальний смак, виникає відчуття, ніби у них забули щось додати. Звісно, в меню ресторанів є веганські та сирні роли, рецептура яких не передбачає наявність бодай скибочки філе. Варто зазначити, що любителів таких страв значно менше, ніж поціновувачів класичних ролів з рибою, адже вони ситні, корисні, а найголовніше – смачні!

Сьогодні ми дізнаємося, яка риба використовується для приготування суші та ролів. Пропонуємо невелику, але цікаву подорож азіатською кухнею.

Види риби для суші

Щоб суші і роли були по-справжньому смачними, необхідно використовувати виключно свіжу морську рибу. Ні в якому разі не можна обирати продукт, який заморожували декілька разів. Купуючи в супермаркеті, будьте пильні, перевіряйте дати і не соромтеся задавати питання консультантам. Пам’ятайте: прісноводна риба не підходить, адже в сирому вигляді дозволяється вживати виключно морську.

У сучасній японській кухні для приготування ролів і суші використовують:

  • сьомгу;
  • форель;
  • тунець;
  • лосось;
  • вугор.

Також підходять: маринований оселедець, морський окунь, лакедра, макрель, туна, желтохвост. Крім того, сушисти обирають різноманітні морепродукти: краби, креветки, восьминоги, мідії, морські гребінці. Головна умова, як і для риби – свіжість!

Визначити яка риба входить до складу, можна по назві ролу:

  1. “Сяке” – використовувався лосось. Ця риба дуже приємна на смак, має презентабельний зовнішній вигляд. Гармонічно поєднується з кремовими сирам та овочами, закрема з авокадо та огірком.
  2. “Сяке кунсей” – до складу ролів входить підкопчений лосось. Після термічної обробка риба стає цілком безпечною для здоров’я, а її смак дещо змінюється, стає більш насиченим.
  3. “Унагі” – страва з вугрем. Суші-майстри люблять його використовувати для різноманітних начинок саме цю рибу.
  4. “Анаген” – до складу увійшла рідкісна річкова риба, яку інколи використовують для приготування ролів.
  5. “Магуро” – це роли зі свіжим або підкопченим тунцем. 
  6. “Тай” – страви з морським окунем.
  7. “Хамачі” – сушимі або роли з рибою желтохвост.

Кожний житель підводного царства вирізняється неповторним смаком та яскраво доповнює смак азіатських страв.

Про важливість свіжості

До вибору риби потрібно підходити з усією можливою відповідальністю і пам’ятати, що свіжість буває тільки одна – перша, вона ж і остання. Не вірте написам: “смачний другий сорт”, “сьогоднішня тушка без голови” та іншим маркетинговим діям, спрямованим на те, щоб приховати процес псування.

Купуючи рибу для японських страв потрібно ретельно її оглядати:

  1. Велика кількість льоду свідчить про повторні заморожування.
  2. Свіжий продукт не має жовтизни, лише насичений, природній колір.
  3. “Подивіться рибі в очі”: вони повинні бути вологими, злегка виступати назовні. 
  4. Не варто купувати філе, краще надати перевагу тушці з цілою, непошкодженою лускою.

Риба повинна вам подобатися і не викликати ані найменшого сумніву її придбати.

Чим небезпечні неякісні суші?

Неякісні суші можуть не тільки зіпсувати настрій, а також викликати розлади травлення. Найнебезпечніше у сушах – зіпсована сира риба. Морепродукти часто стають джерелом патогенних бактерій і паразитичних черв’яків (гельмінтів). Тунець та інші види хижих риб-довгожителів можуть накопичувати ртуть.

Водорості інколи небезпечні через надлишок йоду, що згубно впливає на щитоподібну залозу. Якщо ви щодня замовляєте роли, обирайте сети з різними видами риб, це допоможе не зловживати норі. Смакуйте стравами азіатської кухні лише у перевірених місцях!

На що дивитися і звертати увагу при виборі риби?

Ви можете бути впевнені у тому що риба свіжа, лише зловивши її власноруч. Що стосується продукції у супермаркетах, тут потрібна пильність. Не зайвим буде вивчити ознаки свіжої риби. Усього їх 8:

  1. Рухливість. Знайдіть в торговому залі акваріум з прозорими стінками і проведіть пальцем. Якщо риба злякалася і відплила подалі – це хороший знак. Попросіть, щоб для вас виловили саме її. Це ідеальний варіант, але що ми бачимо на практиці? У авкваріумах плаває лише річкова риба, а морська продається потрошеною і часто навіть без голови або у вигляді стейків. Як знайти свіжу рибу серед асортименту, який уже не плаває?! Переходьте до зовнішнього огляду тушки. 
  2. Запах. Довіряйте власному нюху. Парадоксально, але факт: свіжа риба майже не пахне рибою, у ній відчувається запах моря, йоду (у прісноводній – річки та водоростей). Пам’ятайте про це у супермаркеті. 
  3. Зябра. Залежно від виду риби, вони мають яскраво-червоний або бордовий колір. Мляві, потемнілі або посірілі зябра – тривожна ознака.
  4. Очі. Прозорі і ясні – це добре. Налиті кров’ю, запалі, каламутні говорять про те, що риба довго лежить на прилавку магазину. 
  5. Луска. Поверхня свіжої риби блищить, вирізняється чистотою. На ній немає пошкоджень, слизу, дефектів. Винятком є хіба що лин. 
  6. Пружність. Натисніть на тушку – не повинна залишитися ямка, форма відновлюється зразу, тому що філе пружне та щільне. 
  7. Оформлення. В цьому питанні варто поздраздрити креативності продавців та виробників. На які тільки хитрощі вони не йдуть, щоб продати товар не першої свіжості. Всі знають, з чого гниє риба, тому продукція з відрізаною головою однозначно не підходить. Спроба видати розморожену рибу за охолоджену – ще один привід з нею попрощатися. Від маринованої у вакуумній упаковці теж краще відмовитися. По-перше, вона дорожча, а по-друге суші готують зі свіжої риби, яку маринують максимум 15 хвилин, підкреслюючи смак приправами природного походження. 
  8. М’ясо та кістки. Якщо ви купили рибу, принесли додому і при обробці побачили, що кістки самі відстають від м’яса, значить, все-таки були недостатньо пильні. Не ризикуйте, і пам’ятайте – краще взагалі не їсти сьогодні суші, ніж “ласувати” зіпсованим делікатесом. 

Зверніть увагу: Досить часто виробники маскують не свіжу рибу великою кількістю спецій та прянощів, додають навіть соуси! Не дозволяйте вводити себе в оману!

Як вибрати філе?

Визначити свіжість рибного філе набагато складніше, ніж цілої рибини. До того ж, недобросовісні виробники можуть обирати для філірування зіпсовані екземпляри. Найкращий варіант – купувати цілу (непотрошеную) рибу і робити філе самостійно, але це не завжди зручно. Тому корисно буде дізнатися як все ж таки його вибрати у магазині.

Визначаючи свіжість, зверніть увагу на пружність, запах, зовнішній вигляд, пакування. Досить часто магазини самі розфасовують філе, огортаючи його у декілька шарів харчової плівки, під якою “льодяне” вбрання. Чим більше криги намерзло, тим частіше рибу розморожували-заморожували. Не виключено, що порушена технологія правильного зберігання, тому такий продукт може виявитися небезпечним для здоров’я.

Вибираючи охолоджене філе для суші, простежте, щоб воно не було занадто яскравим, тому що деякі торгові марки підфарбовують рибу. У не пофарбованих екземплярів добре видно прожилки, продукт однорідного кольору, без жовтих плям і дефектів.

Якщо ви придбали заморожене філе, важливо правильно його розморозити. Помістіть продукт в холодильник на декілька годин або на ніч, що дозволить шматочкам поступово віддатути. Для прискорення процесу можна опустити рибу у солону воду з розрахунку:

  • 0,5 чайної ложки солі на 4 склянки води для прісноводної  риби;
  • 1 столова ложка солі на таку ж кількість води для морських сортів.

Такий простий прийом дозволить уникнути втрати смаку. Морожене філе не повинно повністю розстанути. Як тільки м’якоть можна нарізати ножем, вона придатна для подальшої обробки. Сміливо приступайте до приготування смачних суші та ролів.

 

Свіжа риба у вас. Що далі?

Після покупки, рибу для суші слід якомога швидше обробити і зберігати в прохолодному місці. Не слід чекати, поки тушка зіпсується в холодильнику, адже ви так довго її шукали та обирали в магазині.

Якщо ви плануєте готувати роли найближчим часом, обгорніть шматочки вологою тканиною і відправте в холодильник. До приготування страви залишається більше 12 годин? В такому випадку використовуйте харчову плівку, адже відкрита риба бистро висихає.

Тепер можете привітати себе з тим, що найскладніший момент позаду. Варто розслабитися, випити філіжанку кави, підготувати необхідні продукти і почати готувати суші своїми руками. Насправді це не складно, готовле мати натхнення і володіти теоретичною частиною, а практичну ви можна швидко освоїти!

Сподіваємося, що наші поради стали корисними для вас і допоможуть приготувати смачні, апетитні і корисні суші. Якщо сьогодні обмаль часу, але дуже хочеться почастувати себе ролами, замовляйте доставку суші!

 

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *