Ікра летючої риби (Тобіко)

Ікра летючої риби (Тобіко)

Летюча риба, чия ікра використовується у великій кількості азійських страв, мешкає в тропічних і субтропічних водах. Це океанічний вид, який часто зустрічається у водах поблизу Індії та Японії.

Жителі цих країн активно вживають в їжу філе, а також ікру летючої риби. В Україні тобіко все ще залишається дивовижним продуктом, який можна зустріти тільки в японських кафе і ресторанах.

Фізіологічні особливості виду

Риба отримала назву «летюча» завдяки своїй здатності як би парити над хвилями. Вона має особливу будову внутрішніх органів і тулуба, що обумовлює незвичайну техніку руху у водній товщі.

У зоології виділяють сімейство летучих риб із роду сарганоподібні. Їх основною особливістю є велика довжина плавників. Вони займають приблизно 2/3 довжини тіла від протяжності всього тіла. Описана фізіологічна риса призводить до того, що широкі грудні плавці розправляються як пташині крила.

Також даний вид риб має потужний хвостовий плавець з подовженою і сильно розвиненою нижньою частиною. Описана будова істотно підвищує швидкість руху особини. Вона легко виривається з води та робить сильні поперечні гребки. Летюча риба має величезний плавальний міхур, який вміщує від 40 куб. см повітря. Місткість займає половину обсягу тіла риби.

Опис продукту

Промислова риба становить половину улову на японському узбережжі. Вона має ніжне смачне філе і цінну ікру. Тобіко – специфічний продукт, повний вітамінів і мікроелементів.

Її склад, консистенція і смак з легкими солодкими нотками нагадує мойву. Ікринки мають невеликий розмір, приємно хрумтять на зубах. Під назвою тобіко в Японії використовується ікра цілих 80 видів летючих риб. У нашій країні тобіко використовують як декоративний елемент страви, в той час, як японці застосовують її в їжу як самостійну страву.

Ікринки летючої риби невеликого розміру (0,5 мм-0,8 мм). Вони дещо більші, ніж в ікри мойви, але менші за розміром ніж в ікри лосося. Свіжа ікра тобіко має хрустку текстуру, копчено-солонуватий смак, червонувато-помаранчевий колір.

Види ікри

Ікра летючої риби, добута в природному середовищі, спочатку не має певного відтінку. У магазинах і суші-барах використовуються пофарбовані варіанти.

Кухарі застосовують безпечні харчові барвники, виготовлені з натуральних компонентів. Щоб домогтися отримання певних кольорів застосовують васабі, чорнило кальмара, морквяний і буряковий сік. Після обробки тобіко набуває червоний, оранжевий, жовтий, зелений, ліловий або чорний відтінки.

Рецепт приготування

Компанії-виробники тобіко тримають в секреті свої авторські рецепти приготування. Кваліфіковані кухарі нашої організації знайомі з класичними технологіями приготування японської ікри.

Методика обробки ікри не змінюється вже понад 500 років! Застосування фірмової рецептури дозволяє зберегти дивовижний смак і аромат. Виробники випускають продукт в законсервованому та замороженому вигляді. У супермаркетах можна зустріти консерви, в яких тобіко зберігається в спеціальному соусі.

Готувати гарнір швидше і зручніше з консервованого варіанту. Заморожений продукт вимагає розморожування, далі потрібно акуратно злити воду й дати декілька годин для відпочинку та просихання. При цьому покупцеві неможливо відрізнити якісну ікру летючої риби від зіпсованої, коли вона знаходиться в замороженому стані.

Щоб тобіко придбала характерний смак, її відстоюють в спеціальному соусі. Готову страву японці можуть додавати в абсолютно різні гарніри, суші, супи та салати. У традиційних японських кафе і ресторанах можна спробувати безліч страв з тобіко. Ікру завжди додають в популярні суші та роли.

У ресторані Watatsumi можна замовляти суші та роли з тобіко, приготовлені за традиційними японськими рецептами. Цінний продукт додається в роли та надає їм оригінальний неповторний смак.

На нашому сайті можна знайти безліч варіантів ролів з ікрою летючої риби. Відвідувачі можуть кожен раз пробувати нові рецепти та насолоджуватися незвичайними смаковими поєднаннями.

Склад ікри тобіко

Тобіко є надзвичайно смачним морським делікатесом, крім того, вона ще й надзвичайно корисна. У ній міститься близько 30% цінних білків, котрі легкозасвоюються організмом.

Харчова цінність продукту складає близько 70 ккал на 100 грамів. У складі рибної ікри знаходиться дуже багато:

  • Вітамінів (груп А, B, C, D, E, РР).
  • Легкозасвоюваних білкових з’єднань.
  • Мінеральних солей.
  • Мікроелементів (залізо, фосфор, кремній, мідь, калій, йод).

Саме тому даний продукт дуже корисний для нашого організму. В Японії вважають, що її необхідно вживати дітям, людям у віці, спортсменам і навіть вагітним.

Корисні властивості Тобіко

Регулярний прийом в їжу невеликої кількості ікри летючої риби призводить до наступних позитивних результатів:

  • Сприятливий вплив на організм жінок в період вагітності.
  • Лікування при виснаженні та недокрів’ї.
  • Прискорене відновлення тканин після важких фізичних навантажень.
  • Підвищення уважності, поліпшення пам’яті та концентрації.

Оскільки тобіко є особливими ласощами, до того ж не дешевими, легко можна зустріти неякісну підробку. Часто за ікру летючих риб намагаються видати саму звичайну ікру мойви. Саме тому при замовленні японських страв потрібно бути пильним і намагатися дізнатися більше інформації про продавця. Справжня ікра летючих риб не буває занадто дешевою. У ресторанах Watatsumi діє така послуга як доставка ролів додому. Вас приємно порадує якість страв і демократичні ціни.

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *